Основна школа
"Трећи крагујевачки батаљон"


почетна страна

 
О ШКОЛИ
ВЕСТИ
ДОКУМЕНТИ
ЂАЧКИ КУТАК
ГАЛЕРИЈЕ СЛИКА
ЗА РОДИТЕЉЕ
ЈАВНЕ НАБАВКЕ
КОНТАКТ
 
 
 

 

 
 

 

ВЕСТИ ИЗ АРХИВЕ

 

ЕРАЗМУС АКРЕДИТАЦИЈА

22.02.2024.

ОШ ,,Трећи крагујевачки батаљон'', Крагујевац акредитована је установа у области општег образовања од стране Фондације Темпус за период од 2024. до 2027. године.

Еразмус акредитација је алат за установе и организације у областима општег, стручног, образовања одраслих и младих које желе да се отворе за прекограничну размену и сарадњу. Додела Еразмус акредитације потврђује да је школа направила план за спровођење висококвалитетних активности мобилности као део ширег напора за развој своје организације, као и преласка са конкурисања за појединачне пројекте на стратешко планирање и развијање институционалних капацитета.

Циљеви акредитације су:

 • јачање европске димензије држања наставе и учења кроз промовисање вредности инклузије и различитости, толеранције и демократског учешћа;
 • промовисање знања о заједничком европском наслеђу и разноликости;
 • подршка развоју професионалних мрежа широм Европе.

Да би се добила Еразмус акредитација, потребно је да образовне установе у области општег, стручног или образовања одраслих поднесу Еразмус план за период од 2 до 5 година, којим ће се обавезати на спровођење висококвалитетних активности мобилности у оквиру развоја своје организације. Овај план представља стратегију интернационализације, која би требало да се заснива на потребама и дугорочним међународним плановима.

Организације које имају Еразмус акредитацију могу добити награду изврсности као признање свом претходном раду и посвећености квалитету.

Додељивањем Еразмус акредитација се потврђује да подносилац захтева има успостављене одговарајуће и ефикасне процесе и мере и да може да имплементира висококвалитетне активности мобилности ради учења како је планирано и да их користити за остваривање бенефита у датој области.


Erasmus+ пројекат "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" ,,Заједно радимо на развоју толеранције у нашим школама'

22.02.2024.

Пројекат "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" (,,Заједно радимо на развоју толеранције у нашим  школама''одобрила је за финансирање Фондација Темпус која је национална агенција за Erasmus+ пројекте у Републици Србији.

Предвиђено је да пројекат траје 20 месеци. Пројекат почиње 1. априла 2024. године, а завршава се 30. новембра 2025. године. Пројекат се у евиденцији Фондације Tempus води под референтним бројем 2023-2-RS01-KA210-SCH-000178094.

Следеће школе из програмских земаља учествују у овом пројекту:

 1. IC Pontassieve (E10272010, Италија),
 2. ОШ ,,Мирослава Крлеже'', Чепин, (E10228943, Хрватска) и
 3. ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, Крагујевац (E10250554, Србија).

Носилац пројекта је наша школа, док су преостале две школе партнерске школе у пројекту.

Erasmus+ КА210 пројекат под називом "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" је међународног карактера и подржава развој, размену и примену иновативних пракси и заједничких иницијатива које промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу на тему толеранције и емпатије.

Обухватиће три мобилности за ученике у пратњи наставника. Прва мобилност ће се реализовати у Србији, друга у Хрватској и трећа у Италији. Очекујемо да ће укупно 20 ученика наше школе и три наставника учествовати у овим мобилностима и да ће они бити носиоци промена у функционисању и раду школе. 

Да бисмо успоставили културу толеранције, емпатије и поштовања унутар наших школских заједница, циљ нам је да остваримо следеће:

 1. Наш главни фокус је подстицање инклузије и разноликости унутар наших школа. То укључује развој и имплементацију политике инклузивног образовања, пружање обуке за наставнике у инклузивним методама поучавања, као и праћење напретка ученика различитих постигнућа и потреба како би се осигурала једнакост у образовању.
 2. Наш крајњи циљ је промовисање толеранције и емпатије. То ће укључивати развој и имплементацију курикулума који укључује садржаје о толеранцији и разноликости, као и пружање обуке и ресурса наставницима који предају грађанско васпитање, медијску писменост, матерњи језик, стране језике, друштвене науке и хуманистичке науке.
 3. Како бисмо обогатили разумевање демократских принципа и активно учешће у демократским процесима унутар школе, укључићемо садржаје о демократији и инклузивном образовању, организоваћемо ученичке парламенте и креирати прилике за отворени дијалог и дебату.
 4. Наше школе ће промовисати дубоко поштовање људских права, уз поштовање владавине права унутар школске заједнице. То ће укључивати интеграцију образовања о људским правима у курикулум, успостављање јасних кодекса понашања усклађених са принципима људских права, као и пружање обуке за препознавање и решавање повреда људских права унутар школе.

Наведени циљеви ће нас водити ка стварању културе толеранције, емпатије и поштовања у нашим школским заједницама. Финални продукт пројекта ће бити приручник за наставнике са примерима добре праксе, који ће послужити  као драгоцен ресурс за постизање ових циљева, пружајући наставницима алате које су им потребни да усаде ове вредности код ученика основних школа.


Акција „Да нам плућа града буду чиста“

03.02.2024.

У акцији чишћења у суботу 3.2.2024. године под називом „Да нам плућа града буду чиста“ поред планинара, гљивара, акцијаша, студената и грађана учествовали су и ђаци наше школе.

Акција је рађена у организацији Јелене Павловић из „Дешавања у граду“ уз координацију са Спомен парком и ЈКП „Шумадија“.

Наши ђаци, ученици седмог и осмог разреда су се спонтано организовали јавили и онда је све било лако.

У акцији је учествовало преко сто појединаца и прикупљено је преко 200 џакова смећа.

Да Шумарице увек буду чисте...

Опширније погледајте овде


Ученици ОШ „Трећи крагујевачки батаљoн“ најактивнији у стварању задњег издања Дечјих искри у овој години

24.12.2023.

Установа културе Кораци, у сарадњи са локалном самоуправом, наградила је спортском опремом  ученике основне школе „Трећи крагујевчки батаљон“ који су били најактивнији у стварању нових бројева часописа Дечје искре.

Установа културе Кораци током године организује низ конкурса како би малишане из основних школа укључила у културно стваралаштво.

У креирању часописа Дечје искре учествују деца од првог до петог разреда основних школа.

На последњем конкурсу у низу најактивнија су била деца из школе Трећи крагујевачки батаљон.

Локална самоуправа подржала је конкурс Установе културе Кораци и донирала спортску опрему како би деци дала подстрек да поред културног стваралаштва буду успешна и у спорту.

Установа културе Кораци и у наредном периоду организоваће сличне конкурсе како би се код деце развијало креативно стваралштво.  


ОШ „ТРЕЋИ КРАГУЈЕВАЧКИ БАТАЉОН“ ОБЕЛЕЖИЛА 60 ГОДИНА РАДА

22.12.2023.

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ обележила је 60 година постојања.

Тим поводом у Позоришту за децу и младе приређен је пригодан програм.

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ почела је са радом 1963. године и развијала се упоредо са Месним заједницама Багремар и Палилуле.

Данас има 760 ученика и више од 80 запослених.

По оцени Министарства просвете ова установа се нашла међу 50 најбољих у Србији.

По образовном раду и освојеним наградама на такмичењима школа је постала препознатљива и ван оквира Србије.

Недостатак адекватне фискултурне сале не смета да се у школи редовно организују спортска такмичења. Руководство се труди да набавком опреме и унапређењем инфраструктуре омогући ђацима и наставницима што боље услове за извођење наставе.

Јубилеј је обележен пригодним програмом који су припремили ученици школе.

Свечаности у Позоришту за децу и младе, поред ђака и запослених, присуствовали бивши наставници и бројни гости.

 


ТРАДИЦИОНАЛНA РАДНA АКЦИЈA УРЕЂЕЊА ДЕЛА СПОМЕН ПАРКА У ШУМАРИЦАМА

17.10.2023.

И ове године ученици наше школе у сарадњи са Клубом акцијаша и волонтера Крагујевца су учествовали у  традиционалној радној акцији уређења дела Спомен парка у Шумарицама, уочи октобарских манифестација које се одржавају у овом меморијалном комплексу.

Са нама су у  уклањању зеленог растиња и смећа, а под покровитељством Скупштине Града, учествовали и ученици основци из osnovne школе „Станислав Сремчевић“ и средњошколци из „Прве крагујевачке гимназије“ и „Средње стручне школе“, запослени у Спомен парку Крагујевачки октобар и градском комуналном предузећу, волонтери еколошких удружења, грађани, Црвени крст, а стигли су и пријатељи Клуба из Ниша.

Опширније погледајте овде


СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ И МЕСЕЦ ОКТОБАР - МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

16.10.2023.

У нашој школи је данас,  16. Октобра, обележен  Светски дан хране и месец октобар - месец правилне исхране. Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Обележава се од 1981. године, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је давне 1945. године основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO).

Слоган који прати овогодишњу глобалну кампању гласи „Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап!“, a за циљ има да подстакне осећај личне и колективне одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас.

Опширније погледајте овде

 


ДОПИС МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ У ВЕЗИ ЗАВРШЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

02.06.2023.

Министарство просвете упутило је данас допис школама у вези са закључком Владе Србије којим се друго полугодиште школске 2022/23. године за све ученике основних и средњих школа у Србији завршава 6. јуна.

У складу са календарима образовно-васпитног рада за основне и средње школе, којима је дата могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до пет одсто, друго полугодиште школске 2022/2023. године за ученике основне и средње школе, у делу који се односи на редовну наставу, завршава се у уторак, 6. јуна 2023. године, наводи се у допису Министарства.

Како се додаје, све остале активности предвиђене календарима образовно-васпитног рада за основне и средње школе остварују се и даље како је утврђено.

Имајући у виду подзаконска акта којима је уређено оцењивање ученика у основном и средњем образовању и васпитању, потребно је да школа утврди предлог закључних оцена на крају школске године најкасније до 6. јуна 2023. године, о чему благовремено обавештава ученике и њихове родитеље, односно друге законске заступнике.

Опширније погледајте овде


ШКОЛСКА ГОДИНА СЕ ЗАВРШАВА 6. ЈУНА У СВИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ

02.06.2023.

Влада Републике Србије саопштила је данас да је због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији.

У саопштењу се наводи да је наш образовни систем створен са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце.

У овом тренутку, важније је него икада, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу.

Школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности.

Битно је напоменути да ће сви ученици који не буду задовољни својим успехом, добити прилику да до 20. јуна поправе оцене на лични захтев.

Опширније погледајте овде


РЕЗУЛТАТИ СА ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ 2023.

23.04.2023.

Резултате са окружног такмичења из биологије за основне школе 2023. године:
- за ученике V разреда погледајте овде
- за ученике VI разреда погледајте овде
- за ученике VII разреда погледајте овде
- за ученике VIII разреда погледајте овде


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ШУМА

04.04.2023.

Здраве шуме су од виталног значаја за све аспекте здраве планете, од средстава за живот и исхрану до биодиверзитета и заштите животне средине.

Очување и одрживо коришћење шума један је од најбољих начина да се очува природа на планети, као и здравље људи.

Ипак, овај драгоцени природни ресурс је критично је угрожен. Зато су ученици наше школе у  оквиру акције „Да шуме буде више. Да се лепше дише“ и поклоњених садница од стране СББ фондације, а поводом Светског дана шума 21. марта, уз помоћ Планинарско еколошког клуба „Гора“ и Друштва за проучавање птица засадили у школском дворишту 20 садница јавора и храста.

У акцији су учествовали ученици од првог до осмог разреда.

Опширније погледајте овде


Извештај о реализацији мобилности под називом SOCIAL EXCLUSION – I AM ONE OF YOU

03.04.2023.

Извештај о реализацији мобилности под називом Social Exclusion – I am one of you у оквиру Erasmus+ програма: Bullies to Buddies  у периоду од 14-18 марта 2023. године погледајте овде


Aкција "ЗАСАДИ ДРВО"

30.03.2023.

Претходне две недеље у нашој школи су биле еколошке у сваком смису речи еколошке.

Обележили смо Дан вода, Дан шума и почетак пролећа.

Засадили смо пуно нових садница и учествовали у чишћењу школског дворишта.

На крају су то радили и најмлађи, ученици првог разреда у оквиру предмета Чувари природе и акције „Засади дрво“.

Опширније погледајте овде


ЗАВРШНИ РАЧУН ЗА 2022. ГОДИНУ

02.03.2023.

Завршни рачун школе за 2022. годину погледајте овде


УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА ШКОЛСКУ 2023/2024.

07.02.2023.

Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе, за школску 2023/2024. годину обавити у времену од 1. априла 2023. до 31. маја 2023. године.

Ученици имају могућност коришћења продуженог боравка у првом и другом разреду. 

Према члaну 18. Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС“ бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2016. године и деца рођена до 28.2.2017. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 1.3. до 1.9.2017. године. Провера спремности за полазак у школу ове деце вршиће се у јуну 2023. године.

Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на подручју школе.

Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, а у складу са просторним могућностима школе. Родитељ може да изабере основну школу у коју ће уписати дете, на основу чега  подноси захтев изабраној школи.

Упис у први разред школске 2023/2024. године обављаће се кроз портал еУправе.

Родитељ или други законски заступник детета које се уписује у први разред основне школе за школску 2023/2024. годину преко Портала еУправа (https://euprava.gov.rs) имаће могућност услуге е-заказивање термина за упис и тестирање детета.

Родитељи или старатељи детета приликом уписа, у школу доносе на увид следећа документа:

 • Личне карте родитеља
 • Извод из МКР или здравствену књижицу детета
 • Потврду изабраног лекара о извршеној вакцинацији и здравственој способности детета за упис у први разред
 • Уверење предшколске установе о завршеном предшколском програму доставља се накнадно

Приликом електронског уписа ученика, потребно је да родитељ има код себе личну карту и матични број детета.

Све додатне информације везане за упис ученика у први разред можете добити од секретара школе на телефон 034/323-399 сваким радним даном од 10 до 12 часова, а за сва ваша питања и недоумице нам се можете и лично обратити, доласком у школу.

Све неопходне информације налазиће се на  сајту школе.


<< назад    1 2 3 4 5    напред >>


 
КАТЕГОРИЈЕ ВЕСТИ    - Дешавања о школи

    - Документи

    - Настава

    - Такмичења

    - Школски календар

    - Распоред часова

    - Екскурзије

    - Културна делатност

    - Савет родитеља

    - Школски одбор

    - Информације за родитеље

    - Отворена врата

    - Календар активности

   

   

    - Прикажи све вести

    - Прикажи само наслове

    - Прикажи архивиране вести

Почетна страна Актуелне вести Ђачки кутак За родитеље Контакт Документи за преузимање © 2009 Трећи крагујевачки батаљон