Основна школа
"Трећи крагујевачки батаљон"


почетна страна

 
О ШКОЛИ
ВЕСТИ
ДОКУМЕНТИ
ЂАЧКИ КУТАК
ГАЛЕРИЈЕ СЛИКА
ЗА РОДИТЕЉЕ
ЈАВНЕ НАБАВКЕ
КОНТАКТ
 
 
 

 

 
 

 

ТАКМИЧЕЊЕ ''СУДОКУ''

07.10.2022.

Наша школа је организовала школско такмичење у решавању Судоку, за ученике од 5. до 8. разреда. Позиву се одазвало пет ученика 5. разреда, седам ученика 6. разреда, једанаест ученика 7. разреда и четири ученика 8. разреда (укупно 27 ученика).
Судоку је логичка игра која доводи до брзог доношења одлуке базиране на видљивим доказима. Са овом игром деца уче тренутну конекцију између својих поступака и резултата. Уколико добро анализирају проблем и пажљиво донесу одлуку имаће добар резултат.

Опширније погледајте овде

 


ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА У НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА 2022.

03.10.2022.

XIII Ноћ истраживача се традиционално одржава последњег петка у септембру месецу тако да је ове године, 2022. године, Ноћ истраживача одржана 30.09.2022.г. у Big fachion ТЦ Плаза.

У циљу промоције и популаризације науке, ученици 8. и 7. разреда, одељења 8/3, 8/2 и 7/1, су се пријавили са пројектом:

БИО АВАНТУРА РОБОТА РОБИНЗОНА

Ученици су у припреми и реализацији били подељени у две групе. Група која се бавила програмирањем је осмислила, уз подршку наставника математике Tомислава Јововића, да роботи покретањем чисте смеће на подлози од хамера, покретањем исцртавају линије вођени даљинским управљачем и роботима су деца убацивала лоптицу у голове. Део са роботима је био изузетно посећен од стране деца и родитеља. Посетиоци су могли да праве змију од пене, да обоје листове, да од листова платана направе себи маску, добијали су на поклон маске украшене детаљима из природе што је наишло на велико интересовање. Такође деца су била у прилици да посматрају крила лептира под бинокуларном лупом и фораминифере, морске амебе са љуштурицом у морском песку. 

Опширније погледајте овде


Подршка реализацији здравственопромотивних активности поводом спровођења вакцинације деце против хуманог папилома вируса током 2022/2023. године у основним и средњим школама

09.09.2022.

Поштовани,

У прилогу достављамо допис Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" који садржи кључне информације о планираним активностима у спровођењу вакцинације деце против хуманог папилома вируса током 2022/2023. године у основним и средњим школама.

Светска здравствена организација усвојила је 2020. године Глобалну стратегију за елиминацију карцинома грлића материце као јавноздравственог изазова, у којој је изнела нове препоруке за све три области кључне за смањење и елиминацију овог обољења: 1. Примарну превенцију – ефикасном ХПВ вакцином, 2. Скрининг грлића материце – високо поузданим тестовима и 3. Лечење и палијативну здравствену заштиту за инвазивне облике карцинома. Kарцином грлића материце је водећи узрок смртности у популацији жена. Процена је да је само у 2020. години на глобалном нивоу, код 604.000 жена дијагностификован рак грлића материце, док је 342.000 жена летално завршило услед ове болести. Ово је најчешће дијагностификован рак у 23 земље и водећи је узрок смрти од рака у 36 земаља света.

С обзиром да се Србија и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирањаод рака грлића материце у Европи, започета је вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином у домовима здравља о трошку државе.

Истовремено је покренута јавноздравствена кампања „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у оквиру које је планирана реализација здравственопромотивних активности, пре свега едукације родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

Опширније погледајте овде


ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2022/23. ГОДИНЕ

29.08.2022.

Обраћање министра Бранка Ружића свим ученицима првог разреда у Републици Србији погледајте овде.

Обраћање министра Бранка Ружића свим ученицима основне и средње школе у Републици Србији погледајте овде.

 

Настава за ученике почиње у четвртак, 1. септембра према следећем распореду:

  • прва смена (8:00 часова) – ученици од другог до четвртог разреда
  • друга смена (13:30 часова) - ученици од петог до осмог разреда

 

Пријем првака је у четвртак 1.9.2022. године у 18 часова у згради продуженг боравка школе.

 

Срећан почетак!!!


Мр Слободан Б. Живановић, директор школе
Крагујевац


ПРОЈЕКАТ ВИЂЕНО ОЧИМА ПЧЕЛА

25.05.2022.

Како живе пчеле? Како се хиљаде пчела организују у савршено организовану заједницу? Да ли су пчеле корисне? Да ли су угрожене? Како им можемо помоћи? На сва ова и друга питања наши ђаци су нашли одговоре бавећи се школским пројектом Виђено очима пчела.

У свет пчела, наши пчеларци, шестаци, ушетали су кроз низ радионица у којима су истраживали биологију и начин живота пчела; метаморфозу инсеката од јајета до пчеле радилице; посматрали правилност саћа и хемијски својства воска, меда. Као резултат рада у радоницама су ученички радови: мурал у ходнику, извезен назив пројекта, осликане тегле, направљена кошница.

Да би смо сазнали како то пчеле живе у савршеној заједници, како сакупљају мед, да ли је матица или радилица, посетили смо локалног пчелара, Милана Орловића, и на његовом пчелињку добили одговоре из саме кошнице. 

Опширније погледајте овде

 


<< назад    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16    напред >>
Кликни за вести из архива (архивираних по годинама)

 
КАТЕГОРИЈЕ ВЕСТИ    - Дешавања о школи

    - Документи

    - Настава

    - Такмичења

    - Школски календар

    - Распоред часова

    - Екскурзије

    - Културна делатност

    - Савет родитеља

    - Школски одбор

    - Информације за родитеље

    - Отворена врата

    - Календар активности

   

   

    - Прикажи све вести

    - Прикажи само наслове

    - Прикажи архивиране вести

Почетна страна Актуелне вести Ђачки кутак За родитеље Контакт Документи за преузимање © 2009 Трећи крагујевачки батаљон