Основна школа
"Трећи крагујевачки батаљон"


почетна страна

 
О ШКОЛИ
ВЕСТИ
ДОКУМЕНТИ
ЂАЧКИ КУТАК
ГАЛЕРИЈЕ СЛИКА
ЗА РОДИТЕЉЕ
ЈАВНЕ НАБАВКЕ
КОНТАКТ
 
 
 

 

 
 

 

ЕРАЗМУС АКРЕДИТАЦИЈА

22.02.2024.

ОШ ,,Трећи крагујевачки батаљон'', Крагујевац акредитована је установа у области општег образовања од стране Фондације Темпус за период од 2024. до 2027. године.

Еразмус акредитација је алат за установе и организације у областима општег, стручног, образовања одраслих и младих које желе да се отворе за прекограничну размену и сарадњу. Додела Еразмус акредитације потврђује да је школа направила план за спровођење висококвалитетних активности мобилности као део ширег напора за развој своје организације, као и преласка са конкурисања за појединачне пројекте на стратешко планирање и развијање институционалних капацитета.

Циљеви акредитације су:

  • јачање европске димензије држања наставе и учења кроз промовисање вредности инклузије и различитости, толеранције и демократског учешћа;
  • промовисање знања о заједничком европском наслеђу и разноликости;
  • подршка развоју професионалних мрежа широм Европе.

Да би се добила Еразмус акредитација, потребно је да образовне установе у области општег, стручног или образовања одраслих поднесу Еразмус план за период од 2 до 5 година, којим ће се обавезати на спровођење висококвалитетних активности мобилности у оквиру развоја своје организације. Овај план представља стратегију интернационализације, која би требало да се заснива на потребама и дугорочним међународним плановима.

Организације које имају Еразмус акредитацију могу добити награду изврсности као признање свом претходном раду и посвећености квалитету.

Додељивањем Еразмус акредитација се потврђује да подносилац захтева има успостављене одговарајуће и ефикасне процесе и мере и да може да имплементира висококвалитетне активности мобилности ради учења како је планирано и да их користити за остваривање бенефита у датој области.


Erasmus+ пројекат "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" ,,Заједно радимо на развоју толеранције у нашим школама'

22.02.2024.

Пројекат "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" (,,Заједно радимо на развоју толеранције у нашим  школама''одобрила је за финансирање Фондација Темпус која је национална агенција за Erasmus+ пројекте у Републици Србији.

Предвиђено је да пројекат траје 20 месеци. Пројекат почиње 1. априла 2024. године, а завршава се 30. новембра 2025. године. Пројекат се у евиденцији Фондације Tempus води под референтним бројем 2023-2-RS01-KA210-SCH-000178094.

Следеће школе из програмских земаља учествују у овом пројекту:

  1. IC Pontassieve (E10272010, Италија),
  2. ОШ ,,Мирослава Крлеже'', Чепин, (E10228943, Хрватска) и
  3. ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, Крагујевац (E10250554, Србија).

Носилац пројекта је наша школа, док су преостале две школе партнерске школе у пројекту.

Erasmus+ КА210 пројекат под називом "TALLER Together: Embracing Tolerance in Our School" је међународног карактера и подржава развој, размену и примену иновативних пракси и заједничких иницијатива које промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу на тему толеранције и емпатије.

Обухватиће три мобилности за ученике у пратњи наставника. Прва мобилност ће се реализовати у Србији, друга у Хрватској и трећа у Италији. Очекујемо да ће укупно 20 ученика наше школе и три наставника учествовати у овим мобилностима и да ће они бити носиоци промена у функционисању и раду школе. 

Да бисмо успоставили културу толеранције, емпатије и поштовања унутар наших школских заједница, циљ нам је да остваримо следеће:

  1. Наш главни фокус је подстицање инклузије и разноликости унутар наших школа. То укључује развој и имплементацију политике инклузивног образовања, пружање обуке за наставнике у инклузивним методама поучавања, као и праћење напретка ученика различитих постигнућа и потреба како би се осигурала једнакост у образовању.
  2. Наш крајњи циљ је промовисање толеранције и емпатије. То ће укључивати развој и имплементацију курикулума који укључује садржаје о толеранцији и разноликости, као и пружање обуке и ресурса наставницима који предају грађанско васпитање, медијску писменост, матерњи језик, стране језике, друштвене науке и хуманистичке науке.
  3. Како бисмо обогатили разумевање демократских принципа и активно учешће у демократским процесима унутар школе, укључићемо садржаје о демократији и инклузивном образовању, организоваћемо ученичке парламенте и креирати прилике за отворени дијалог и дебату.
  4. Наше школе ће промовисати дубоко поштовање људских права, уз поштовање владавине права унутар школске заједнице. То ће укључивати интеграцију образовања о људским правима у курикулум, успостављање јасних кодекса понашања усклађених са принципима људских права, као и пружање обуке за препознавање и решавање повреда људских права унутар школе.

Наведени циљеви ће нас водити ка стварању културе толеранције, емпатије и поштовања у нашим школским заједницама. Финални продукт пројекта ће бити приручник за наставнике са примерима добре праксе, који ће послужити  као драгоцен ресурс за постизање ових циљева, пружајући наставницима алате које су им потребни да усаде ове вредности код ученика основних школа.


Акција „Да нам плућа града буду чиста“

03.02.2024.

У акцији чишћења у суботу 3.2.2024. године под називом „Да нам плућа града буду чиста“ поред планинара, гљивара, акцијаша, студената и грађана учествовали су и ђаци наше школе.

Акција је рађена у организацији Јелене Павловић из „Дешавања у граду“ уз координацију са Спомен парком и ЈКП „Шумадија“.

Наши ђаци, ученици седмог и осмог разреда су се спонтано организовали јавили и онда је све било лако.

У акцији је учествовало преко сто појединаца и прикупљено је преко 200 џакова смећа.

Да Шумарице увек буду чисте...

Опширније погледајте овде


Ученици ОШ „Трећи крагујевачки батаљoн“ најактивнији у стварању задњег издања Дечјих искри у овој години

24.12.2023.

Установа културе Кораци, у сарадњи са локалном самоуправом, наградила је спортском опремом  ученике основне школе „Трећи крагујевчки батаљон“ који су били најактивнији у стварању нових бројева часописа Дечје искре.

Установа културе Кораци током године организује низ конкурса како би малишане из основних школа укључила у културно стваралаштво.

У креирању часописа Дечје искре учествују деца од првог до петог разреда основних школа.

На последњем конкурсу у низу најактивнија су била деца из школе Трећи крагујевачки батаљон.

Локална самоуправа подржала је конкурс Установе културе Кораци и донирала спортску опрему како би деци дала подстрек да поред културног стваралаштва буду успешна и у спорту.

Установа културе Кораци и у наредном периоду организоваће сличне конкурсе како би се код деце развијало креативно стваралштво.  


ОШ „ТРЕЋИ КРАГУЈЕВАЧКИ БАТАЉОН“ ОБЕЛЕЖИЛА 60 ГОДИНА РАДА

22.12.2023.

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ обележила је 60 година постојања.

Тим поводом у Позоришту за децу и младе приређен је пригодан програм.

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ почела је са радом 1963. године и развијала се упоредо са Месним заједницама Багремар и Палилуле.

Данас има 760 ученика и више од 80 запослених.

По оцени Министарства просвете ова установа се нашла међу 50 најбољих у Србији.

По образовном раду и освојеним наградама на такмичењима школа је постала препознатљива и ван оквира Србије.

Недостатак адекватне фискултурне сале не смета да се у школи редовно организују спортска такмичења. Руководство се труди да набавком опреме и унапређењем инфраструктуре омогући ђацима и наставницима што боље услове за извођење наставе.

Јубилеј је обележен пригодним програмом који су припремили ученици школе.

Свечаности у Позоришту за децу и младе, поред ђака и запослених, присуствовали бивши наставници и бројни гости.

 


<< назад    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    напред >>
Кликни за вести из архива (архивираних по годинама)

 
КАТЕГОРИЈЕ ВЕСТИ    - Дешавања о школи

    - Документи

    - Настава

    - Такмичења

    - Школски календар

    - Распоред часова

    - Екскурзије

    - Културна делатност

    - Савет родитеља

    - Школски одбор

    - Информације за родитеље

    - Отворена врата

    - Календар активности

   

   

    - Прикажи све вести

    - Прикажи само наслове

    - Прикажи архивиране вести

Почетна страна Актуелне вести Ђачки кутак За родитеље Контакт Документи за преузимање © 2009 Трећи крагујевачки батаљон